Kategoriler

29 Mart 2013 Cuma

Jane Austen~ Aşk ve Gurur

Aşk ve Gurur

     Jane Austen ın en bilinen kitabı Aşk ve Gurur bu sene basımının 200. yılını kutluyor. Başta gururun, kibrin ve dönemin İlgiltere'sindeki insanların maddiyata dayanan zihniyetlerinin sorgulandığı, dönemine yeni ve güzel bir dil katan Aşk ve Gurur, 200 senede tekrar tekrar okunan, bir çok kitaba da ilham olan Jane Austen' ın "Sevgili Çocuğu" dur. 

     Dönemin kişiliklerini yansıtan karakterleriyle, güzel tasvirleriyle, Jane Austen'ın akıcı, sade ve zarif diliyle  Mr. Darcy ve Elizabeth Bennet arasındaki zorlu aşk anlatılıyor Aşk ve Gurur' da. Karşımıza çıkan aşk tutkulu bir aşktan ziyade, yavaş ve sindirerek yaşanan saf bir aşk. Jane Austen' ın hayatı hakkında okuduklarımdan dolayı da hep karakterlerde kendi çevresinden bir şeyler buldum ben. 


Lizzy ve Darcy

     Konusuna gelirsek: 18. yüzyıl İngiltere'sinde geçen hikaye orta halli Bennet'ların merkezinde ilerliyor. Beşi de birbirinden farklı kız kardeşlerin, zenginlik düşkünü, edep bilmeyen bir annenin ve artık usanmış bir şekilde kendini kenara çekmiş bir babanın hayatı, Bayan Bennet' ın müstakbel damat adayı olarak gördüğü Charles Bingley' nin kasabalarına taşınmalarıyla değişir. Komşularıyla yakın ilişki kurulmasıyla kız kardeşlerden en büyüğü Jane Bennet, Bay Bingley ile yakınlaşmaya başlar. Bu sırada Bay Bingley' nin gururlu ve bir o kadar da kibirli görünen arkadaşı Fitzwilliam Darcy ile Elizabeth arasındaki yüksek gerilimle de hikaye akışını bulur. 

     Kitapta tartışılan en büyük konu, evlilik ve sınıf faktörü. Bir yanda kadınların mirastan pay alamamaları, kadınları zengin erkeklerle evlenmeye mecbur bıraksa da, aşktan ziyade ailelerin birbirine denkliğinin önemli olduğu bir dönemde aşk evliliği ve aşkın kabul edilebilirliği tartışılıyor. 

Jane Austen

     Kitabı okurken insan kendini o dönemde yaşıyor zannediyor. Kitapta günümüz diline hitap eden bir üslup söz konusu ancak, çeviriden ziyade o günden bu güne zihniyetin değişmesiyle kelimelerin anlamlarındaki farklılık bazen eleştirilebilir bir hal alıyor. Gurur' un olumsuz bir şey olarak tasviri söz konusu ki aslında gururdan kasıt kibir, ve kibir olarak da bahsedilen bir ön yargı söz konusu. ( Ki kitabın orjinal adı da zaten Gurur ve Ön Yargı'dır.) Yine de Jane Austen' ın dilinin güzelliğiyle hala sevilerek okunan, favori karakter olarak öne sunulabilecek Bay Darcy' li Aşk ve Gurur severek tekrar tekrar okuduğum bir kitap. Jane' in saflığı, Elizabeth' in zekası, Bay Bennet' ın espri anlayışıyla keyifle okuyacağınızdan eminim.

"Gurur ve kibir farklı şeyler, ama sık sık aynı anlamda kullanılıyorlar. İnsan kibirli olmadan gururlu olabilir. Gurur daha çok kendimizle ilgili görüşümüze bağlıdır, kibir ise bizim hakkımızda başkalarına ne düşündürtmek istediğimize..."

Elizabeth:" Ve sevgisi böyle sona erdi. Aynı şekilde bunun üstesinden gelen birçok kişi var. Aşkı başından savmakta şiirin etkisini ilk kim keşfetti acaba, merak ediyorum."
Darcy: " Ben şiirin aşkı beslediğini düşünürüm."
Elizabeth: " Güzel, sağlam ve sağlıklı bir aşkın gıdası olabilir. Güçlü olan şeyi zaten her şey besler. Fakat bu zayıf, küçük bir meyilse, iyi bir sone bile onu aç bırakır."





2 yorum:

  1. çok güzel yorumlamışsın canım gazinin hüzünlü aşığında da bu tarz bir konu vardı gıcık bir anne parası için evlendiği bir adam ve kızın sıkıcı hayatı sınıf farklılıkları ve kadının yeri vardı o geldi aklıma bu kitapta çok güzelmiş..ve çok da güzel yorumlamışsın

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canım :) Çok güzel bir klasiktir beğeneceğine eminim :)

    YanıtlaSil